Uiterlijk

 

Een Ragdoll is een forse kat met een halflang, zijdezachte vacht, welke 2-3 keer per week geborsteld moet worden om klitten te voorkomen.

 Pas rond het derde levensjaar is de kat volledig uitgegroeid en uitgekleurd

 Katers wegen dan tussen de 5 en 9 kilo, een volwassen poes weegt ongeveer 4 tot 6 kilo

Karakter

 

Ragdoll betekent in het Engels letterlijk 'lappenpop', omdat de kat zich in de armen van zijn baasje echt laat hangen.

Ragdolls zijn vrij rustige, zachtaardige en aanhankelijke katten.

Ze zijn niet bepaald actief of atletisch, en eenmaal volwassen wordt rustig spel op prijs gesteld.

 Het zijn doorgaans geen schootzitters, maar zijn wel altijd in de buurt te vinden, bij voorkeur naast je.

Ze volgen je vaak als een hondje, waarbij je moet opletten dat ze je niet voor de voeten lopen. Ze zijn heel sociaal, erg op mensen gericht, ontzettend nieuwsgierig en vriendelijk. Ze zijn geschikt voor gezinnen met kinderen en kunnen het ook goed vinden met andere huisdieren.

Ragdolls kunnen moeilijk alleen zijn.

 Ze zijn zeer geschikt als binnenkatten,[ maar een buitenkattenren of afgesloten tuin wordt ook op prijs gesteld.

Geschiedenis

 

De Ragdoll is ontstaan in de Verenigde Staten  in de jaren 60 van de 20ste eeuw.  Ann Baker is toen begonnen met een witte langharige poes. Deze kat, Josephine, was van Ann Bakers buurvrouw. Josephine had vaak kittens die allemaal wild waren. Op een bepaald moment werd Josephine door een auto aangereden, maar zij overleefde dit ongeval. Josephine werd overgebracht naar de plaatselijke Universiteit, waar haar leven werd gered.

Toen zij genezen verklaard was ging Josephine weer naar huis en kreeg zij korte tijd later weer kittens. Deze kittens waren echter anders dan voor het ongeluk. Deze kittens waren zeer lief, erg speels en totaal ontspannen. Ook waren ze dol op menselijke aandacht. Josephines eigenaar wilde van de kittens af. Ann Baker vond dit gedrag, als ervaren kattenfokster, erg interessant en besloot enkele kittens mee te nemen. Buckwheat werd haar eerste kat.

Ann had een oudere zoon van Josephine geleend om een nieuwe lijn op te zetten in haar fokprogramma. Dit was een zwart/bruine Pers met de naam Blackie. Tijdens de bezoeken aan de eigenaar van Blackie zag ze zijn broer, een indrukwekkende kater. Ondanks zijn uiterlijke kenmerken van een Heilige Birmaan, was hij dat niet. Ook deze kater mocht zij lenen voor haar fokprogramma. Ann noemde deze kater Raggedy Ann Daddy Warbucks. Beiden waren zoons van Josephine, maar volgens Ann van verschillende vaders.

De vader van Daddy Warbucks was onbekend zodat het moeilijk is om de oorsprong verder te achterhalen. Buckwheat, een effen zwarte poes, was een dochter van Blackie en Josephine. Zij had het uiterlijk van een Burmees maar met een dikke vacht. Naast Buckwheat kreeg Ann nog een poes, Raggedy Ann Fugianna. Dit was in feite een mislukte bicolour en haar vader was Daddy Warbucks.

Toen Ann Buckwheat en Fugianna in eigendom had en recht had op dekkingen van Daddy Warbucks, was de rest niet zo moeilijk. De basis voor het nieuwe ras was gelegd. Ann besefte dat de nakomelingen van deze drie grondleggers speciaal waren en noemde "haar" ras Ragdolls.

In 1975 liet Ann "Ragdoll" registreren als trademark.

Kleurvariaties

Colour point:

Points (oren, masker, poten en staart) moeten goed uitgekleurd zijn en harmoniseren met lichaamskleur. De lichaamskleur moet lichter zijn dan de point, de borst mag zelfs nog lichter zijn dan de lichaamskleur. Geringe kleurschakeringen bij het lichaam en buikvlak zijn toegestaan.

Fout: elke witte plek

Mitted:

Points en lichaamskleur zoals Colour point. Witte handschoenen aan de voorpoten. De achterpoten moeten geheel wit zijn, maar niet verder dan de hiel. Een witte streep beginnend tussen de voorpoten gaat door op de buik tot naar de onderkant staartaanplant. Witte kin en borst.

Fout: elke donkere vlek op de handschoenen en de buik. Ontbreken van witte streep op de buik, geen witte kin.

Bi-Colour:

Points (oren, masker en staart) moeten goed begrensd zijn. Het masker is onderbroken door een wit lapje wat op een omgekeerde "V' lijkt. Deze "V" vormt een lijn welke begint op het voorhoofd en dan via de ogen naar de achterkant van de kin loopt. Kin, borst en buik zijn wit. De pootjes zijn wit. Lichaamskleur lichter dan de points. Witte vlekken op de rug zijn toegestaan. Neusspiegel en kussentje zijn roze.

Fout: wit aan oren en staart.

Seal:

Lichaamskleur moet gelijkmatig reebruin zijn, lichter dan de points. Points moeten diep sealbruin zijn. Alle points moeten gelijk van kleur zijn. Borst met licht crèmekleurig accent. Neusspiegel en kussentjes donkerbruin, bijna zwart.

Blue:

Lichaamskleur moet gelijkmatig platina grijs met blauwe inslag zijn. Borst mag lichter van kleur zijn. Neusspiegel en kussentjes zijn blauwgrijs. Points moeten grijs zijn, donkerder dan lichaamskleur.

Chocolate:

Lichaamskleur licht beige tot lichtbruin. Points zijn chocoladebruin. Neusspiegel chocoladekleur. Kussentjes kaneel- tot chocoladekleur.

Lilac:

Lichaamskleur in een lichtmagnolia kleur, points zijn lichtgrijs met licht roze accenten. Neusspiegel en kussentjes lavendel roze.